De Safety Culture Ladder (beter bekend als De Veiligheidsladder) is bedoelt om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen te stimuleren. Het gaat binnen deze beoordelingsmethode om het meten de veiligheidscultuur, het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen van bedrijven.

Voor wie?
De SCL is zo ontwikkeld dat het concept voor iedereen toepasbaar is. De SCL biedt daarnaast voldoende ruimte om de uitwerking/toepassing ervan per sector ‘op maat’ te maken door eisen en criteria te interpreteren in de geest van de bedrijfssector respectievelijk het type bedrijf dat beoordeeld wordt.

De treden
Zoals bij elke ladder, zijn er diverse treden, die een niveau van veiligheidsbewustzijn aangeven. De SCL kent vijf treden. De laddertreden geven de ontwikkelingsfase aan waarin in een bedrijf zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn begeeft.

Beoordeling
De trede waar het bedrijf zich op bevindt, wordt bepaald door de bedrijfscultuur te bekijken vanuit 6 invalshoeken of bedrijfsaspecten. Elk bedrijfsaspect is weer onderverdeeld in een aantal bedrijfskarakteristieken. Op basis van de totaalbeoordeling wordt het bedrijf gecertificeerd voor een bepaalde trede op de ladder.

Uitgebreide informatie over de beoordeling is te vinden in het certificatieschema.

SCL 2.0

NEN heeft op 1 september 2023 de nieuwe 2.0 versie van de Safety Culture Ladder gepubliceerd. De nieuwe versie van de Safety Culture Ladder (SCL) is op verschillende punten verbeterd. Het instrument, dat de veiligheidscultuur binnen bedrijven wil bevorderen, beschrijft in de nieuwe versie beter wat de verschillende treden inhouden. Ook staat het resultaat meer centraal in plaats van de manier waarop dat resultaat moet worden behaald. Bovendien is de leesbaarheid verbeterd.

Waarom de herziening

De herziening van de SCL heeft een aantal redenen. Steeds meer gebruikers herkenden de toegepaste termen (over het spoor) niet meer. Deze termen zijn in de nieuwe ladder weggehaald, zodat het model voor iedere sector bruikbaar is. Ook vonden gebruikers dat er veel herhalingen in de beschrijvingen zaten en gaven ze aan dat ze graag oplopende beschrijvingen over de treden wilden. Dit is een houvast bij een groei naar een volgende trede. Bovendien was er behoefte om nieuwe afspraken te maken over de beoordeling. Tot slot gaven gebruikers van de eerdere editie van de SCL aan een betere uitwerking voor de hogere

Overgangstermijn

Voor de overgang naar SCL 2.0 geldt een overgangstermijn:

– Vanaf 1 januari 2024 kunnen de audits worden uitgevoerd op deze nieuwe SCL 2.0 versie.

– Het jaar 2024 geldt als een overgangsjaar waarbij (her)certificatie kan plaatsvinden op SCL 2.0 en op de vorige editie van de SCL.

– Vanaf 1 januari 2025 kan (her)certificatie enkel nog plaatsvinden op SCL 2.0. – Vervolgaudits kunnen in 2024, 2025 en 2026 nog wel tegen de huidige SCL 1.0 editie worden uitgevoerd. Let wel op; als gedurende de looptijd van het certificaat wordt overgestapt op SCL 2.0, moet er een initiële audit worden uitgevoerd op SCL 2.0

– Vanaf 1 januari 2028 zijn alleen nog certificaten geldig die zijn afgegeven op basis van SCL 2.0

Training

EBN Certification verzorgt in het najaar 2023 en gedurende 2024 meerdere trainingen om de verschillen toe te lichten

Meerdere producten
Binnen de SCL zijnrt meerdere producten mogelijk. Toelichting hierover vindt u in dit nieuwsbericht:

1. Bij een SCL Original wordt ieder jaar een 100% audit uitgevoerd.
2. Bij een SCL wordt in het eerste jaar een 100% audit uitgevoerd en in jaar 2 en jaar 3 een vervolgaudit van 40%.
3. Bij de SCL Light start men met een audit van 40% in het eerste jaar. In jaar 2 en jaar 3 vindt een check op het actieplan plaats.
4. De Approved Self Assessment is een zelfevaluatie uitgevoerd door de organisatie zelf. EBN Certification controleert enkel of dit procesmatig op de afgesproken manier is uitgevoerd.

Om te bepalen welke mogelijkheid voor u van toepassing is, vragen wij u om dit na te vragen bij uw opdrachtgever. Over certificeringen in het kader van de ViA, zal onder aan dit artikel nadere toelichting gegeven worden.

Veiligheid in aanbestedingen (Governance Code Veiligheid in de Bouw)
Vanaf 1 januari 2021 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten (ViA).

Om de veiligheid in de bouw naar een hoger niveau te brengen, hebben ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw gezamenlijk afspraken gemaakt. Namelijk, om in aanbestedingen of contracten een bepaald niveau van veiligheidsbewustzijn verplicht te stellen. Deze afspraak noemen we “Veiligheid in Aanbestedingen (ViA)”. Daarom is, als maatregel om Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) in de bouw te stimuleren, besloten de NEN Safety Culture Ladder (ook wel Veiligheidsladder genoemd in Nederland) in te zetten als instrument.

Wilt u weten of de ViA op u van toepassing is, beantwoordt dan de volgende vragen:

  • Zijn mijn opdrachtgevers of hoofdopdrachtgevers ondertekenaars van de Governance Code Bouw?
  • Heeft mijn bedrijf 5 of meer medewerkers?
  • Is de contractwaarde van deze aanbesteding gelijk aan of hoger dan €100.000?

Heeft u alle vragen met “ja” beantwoord? Dan is de ViA op u van toepassing.

Voor veel gestelde vragen met betrekking tot de ViA, kunt u terecht op de website van de Governance Code Veiligheid in de Bouw.

Om te bepalen welke product voor u van toepassing is, verwijzen wij u naar het volgende factsheet en kunt u contact opnemen met de ViA via info@gc-veiligheid.nl.

Offerte aanvragen
Uw organisatie graag laten certificeren voor een product met betrekking tot de Safety Culture Ladder door EBN Certification? Vraag dan een offerte aan via onderstaande button of neem telefonisch contact met ons op via 078-2003400. Wanneer u een offerte aanvraagt krijgt u altijd binnen 48 uur een reactie!

Offerte aanvragen

Wij staan graag voor u klaar

  • Op deze website is ons Privacybeleid van toepassing. | Beveiligd met reCAPTCHA. De Voorwaarden en Privacy Policy van Google zijn van toepassing.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bel ons gerust

078 200 3400

Onze mensen