‘Nieuwe’ producten en benamingen Safety Culture Ladder

Datum: 27-02-2020

De Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder) introduceert “nieuwe” producten en productnamen. Deze producten golden voorheen alleen als onderdeel van de zogenaamde ‘TenneT pilot’ en binnen de Governance Code Veiligheid in de Bouw, maar worden nu breed beschikbaar gesteld. Partijen kunnen vanaf 1 maart kiezen voor een volledige certificatie of een ander SCL product.

Achtergrond
Aanvankelijk was er slechts één SCL product: het SCL certificaat, waarbij elk jaar een volledige (100%) audit moet worden uitgevoerd. Op verzoek van TenneT is in 2016 een pilot gestart om met afgeleide varianten te werken. Deze afgeleide SCL varianten werden alleen door TenneT erkend en gebruikt door eigen toeleveranciers. Ook binnen de Governance Code Bouw is afgesproken deze producten te gebruiken.

De Commissie van Deskundigen (CvD) heeft recent besloten de producten uit het pilotverband te halen en voor iedereen beschikbaar te stellen.

De producten
De SCL blijft de SCL, oftewel: er is niets veranderd aan de inhoudelijke eisen. Er wordt wel onderscheid gemaakt in het toetsingsregime:
1. Bij een SCL Original wordt ieder jaar een 100% audit uitgevoerd.
2. Bij een SCL wordt in het eerste jaar een 100% audit uitgevoerd en in jaar 2 en jaar 3 een vervolgaudit van 40%.
3. Bij de SCL Light start men met een audit van 40% in het eerste jaar. In jaar 2 en jaar 3 vindt een check op het actieplan plaats.
4. De Approved Self Assessment is een zelfevaluatie uitgevoerd door de organisatie zelf. EBN Certification controleert enkel of dit procesmatig op de afgesproken manier is uitgevoerd.

SCL Original en SCL geven, mits de organisatie de audit met goed gevolg heeft afgesloten, recht op een certificaat: een SCL Original certificaat of een SCL certificaat. Hierop wordt de behaalde trede vermeld.

SCL Light geeft geen recht op een certificaat maar op een statement. Op dit statement wordt een ‘trede indicatie’ vermeld.

Bij de Approved Self Assessment wordt geen statement afgegeven en dus ook geen trede indicatie. EBN Certification geeft enkel een bewijs af dat de zelfevaluatie naar behoren is uitgevoerd.

Product Voorheen Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3
Certificaten
SCL Original Veiligheidsladder 100% 100% 100%
SCL SCL (pilot) 100% Vervolgaudit 40% Vervolgaudit 40%
Geen certificaten
Statement SCL Light SAQ+ (pilot) 40% Check op actieplan Check op actieplan
Approved Self-Assessment SAQ Controle op Self-Assessment Check op actieplan Check op actieplan

Alle producten kennen een geldigheid van 3 jaar indien de jaarlijkse tussentijdse verificatie succesvol is voltooid en zullen met geldigheidsduur worden opgenomen in het register op www.safetycultureladder.com.

Wij staan graag voor u klaar

  • Op deze website is ons Privacybeleid van toepassing. | Beveiligd met reCAPTCHA. De Voorwaarden en Privacy Policy van Google zijn van toepassing.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bel ons gerust

078 200 3400

Onze mensen